In psychotherapie praktijk wordt uiteenlopende psychische problematiek behandeld, zoals:
angsten, stemmingsklachten, spanningsklachten, contactproblemen, aandachts- en concentratieproblemen, oppositioneel of opstandig gedrag, dwangmatig gedrag, problemen met de regulatie van emoties, traumatische ervaringen en problemen die verweven zijn met het gezinsfunctioneren.
Psychodiagnostisch onderzoek
Psychodiagnostisch onderzoek naar de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling kan worden uitgevoerd. Wanneer er onvoldoende tijd beschikbaar is, of wanneer onderzoek niet verenigbaar is met de therapeutische relatie, wordt onderzoek uitbesteed aan collega’s in de regio. In geval van leerstoornissen wordt nauw samengewerkt met mw. Dicky de Vos-Bron, specialist leerstoornissen en internationaal psycholoog.
Gezinsdiagnostiek
In gezinsdiagnostiek wordt een taxatie gemaakt van het functioneren van het gezinssysteem.
Behandelvormen
Psychotherapie bestaat voornamelijk uit individuele gesprekken waarbij verschillende methoden worden gehanteerd. Kinderen krijgen de gelegenheid via spel te communiceren.
De volgende behandelvormen worden toegepast:
Integratieve psychotherapie, Clientcentered therapie, Gedragstherapie, Cognitieve gedragstherapie, Oplossingsgerichte therapie, Mentaliseren Bevorderende Therapie, Basis-, Differentiatie- en Fase-therapie en EMDR.
Samenwerking met ouders, verzorgers of school
Naast psychotherapie met kinderen vindt ouderbegeleiding plaats.
Psycho-educatie is het geven van informatie om psychische klachten en stoornissen te verduidelijken.
In geval van mediatietherapie is er alleen contact met ouders of verzorgers om het gedrag van kinderen of jongeren te veranderen.
Via gedragsprogramma’s kunnen problemen thuis en op school worden behandeld.