Petra Flad

Klinische jeugdpsychologie

  • Home
  • Wie en waar
  • Kinderen, jeugdigen en volwassenen
  • Behandelaanbod
  • Aanmelding
  • Contact

Behandelaanbod

In psychotherapie praktijk wordt  uiteenlopende psychische problematiek behandeld, zoals:

angsten, stemmingsklachten, spanningsklachten, contactproblemen, aandachts- en concentratieproblemen, oppositioneel of opstandig gedrag, dwangmatig gedrag, problemen met de regulatie van emoties, traumatische ervaringen en problemen die verweven zijn met het gezinsfunctioneren.

Psychodiagnostisch onderzoek

Psychodiagnostisch onderzoek naar de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling kan worden uitgevoerd.  Wanneer er onvoldoende tijd beschikbaar is, of wanneer onderzoek niet verenigbaar is met de therapeutische relatie, wordt onderzoek uitbesteed aan collega’s in de regio. In geval van leerstoornissen wordt nauw samengewerkt met mw. Dicky de Vos-Bron, specialist leerstoornissen en internationaal psycholoog.

Gezinsdiagnostiek

In gezinsdiagnostiek wordt een taxatie gemaakt van het functioneren van het gezinssysteem.

Behandelvormen

Psychotherapie bestaat voornamelijk uit individuele gesprekken waarbij verschillende methoden worden gehanteerd. Kinderen krijgen de gelegenheid via spel te communiceren.

De volgende behandelvormen worden toegepast:

Integratieve psychotherapie, Clientcentered therapie, Gedragstherapie, Cognitieve gedragstherapie, Oplossingsgerichte therapie, Mentaliseren Bevorderende Therapie, Basis-, Differentiatie- en Fase-therapie en EMDR.

Samenwerking met ouders, verzorgers of school

Naast psychotherapie met kinderen vindt ouderbegeleiding plaats.

Psycho-educatie is het geven van informatie om psychische klachten en stoornissen te verduidelijken.

In geval van mediatietherapie is er alleen contact met ouders of verzorgers om het gedrag van kinderen of jongeren te veranderen.

Via gedragsprogramma’s kunnen problemen thuis en op school worden behandeld.

Wat is pyschotherapie?

Psychotherapie is een behandelmethode om psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen op te heffen of te verminderen. De psychotherapeut probeert in communicatie met de cliënt emotionele groei en gedragsveranderingen te bevorderen, zodat ontwikkelingskansen zoveel mogelijk worden hersteld. De communicatie kan ook in spelvorm of met behulp van beeldmateriaal plaatsvinden. Enkele voorbeelden van therapiedoelen zijn: het leren uiten van pijnlijke emoties, leren omgaan met angsten of het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Omdat kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen opgroeien en functioneren in verbondenheid met andere mensen, werkt de psychotherapeut meestal samen met ouders , verzorgers of andere nauw betrokken personen. Als jeugdigen jonger dan 16 jaar zijn, geven ouders of verzorgers hun toestemming voor het beoogde veranderingsproces. De psychotherapeut probeert hen bij dat proces te betrekken door zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun vragen en inzichten.

Copyright © 2022 · by StudioPress · WordPress · Log in