Petra Flad

Klinische jeugdpsychologie

  • Home
  • Wie en waar
  • Kinderen, jeugdigen en volwassenen
  • Behandelaanbod
  • Aanmelding en vergoeding
  • Contact

Kinderen, jeugdigen en volwassenen

Psychische problemen kunnen afhankelijk van de levensfase tot verschillende klachten leiden.

Als klachten al enige tijd aanwezig zijn en belemmerend werken op het functioneren thuis, op school of het werk, dan kan psychotherapie helpen problemen te verminderen, op te lossen of hanteerbaar te maken.

Als kinderen (tot 12 jaar) door hun ouders worden aangemeld wordt er eerst met ouders gesproken om de problematiek en de ontwikkeling van het kind in kaart te brengen. Gescheiden ouders geven beiden toestemming en kunnen samen of apart op gesprek komen. In de onderzoeksfase kan het gezin ook  worden uitgenodigd.

Na een onderzoeksfase volgt een adviesgesprek waarin de behandeling wordt besproken.

Kenmerkend voor psychotherapie met kinderen is dat het als een gezamenlijke onderneming van ouders, kind en de therapeut wordt opgepakt. Het streven is om naast de individuele therapiesessies met het kind om de drie à vier weken gesprekken met ouders te laten plaatsvinden.

Adolescenten (van 12 tot 18 jaar) kunnen in verband met problemen door hun ouders worden aangemeld, of zelf het initiatief nemen. Ouders worden bij intakegesprekken betrokken. In de eerste fase wordt gekeken of er tussen therapeut en de jongere een goede klik is. In overleg worden er behandeldoelen opgesteld. Gesprekken vinden wekelijks of om de week plaats en zijn altijd vertrouwelijk. Indien nodig  worden in overleg met de jongere  naderhand nog oudergesprekken of gezinsgesprekken  gevoerd.

Volwassenen kunnen zich uiteraard zelf aanmelden en in overleg worden behandeldoelen geformuleerd. De behandeling wordt vormgegeven in wekelijkse of tweewekelijkse vertrouwelijke gesprekken. Eventueel kan een partner in de behandeling worden betrokken

Aanmelding

De aanmelding vindt plaats met verwijzing van een bevoegde verwijzer, zoals de huisarts, medisch specialist of een lokaal team van de gemeente.

Op werkdagen kunt u de  praktijk tussen 12.00 en 13.00 bereiken via het mobiele telefoonnummer 06-23953580.  Als u op een ander tijdstip een boodschap achterlaat wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Ook via het volgende mail-adres kunt u terecht met uw vragen: p.flad@kpnmail.nl

Wat is pyschotherapie?

Psychotherapie is een behandelmethode om psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen op te heffen of te verminderen. De psychotherapeut probeert in communicatie met de cliënt emotionele groei en gedragsveranderingen te bevorderen, zodat ontwikkelingskansen zoveel mogelijk worden hersteld. De communicatie kan ook in spelvorm of met behulp van beeldmateriaal plaatsvinden. Enkele voorbeelden van therapiedoelen zijn: het leren uiten van pijnlijke emoties, leren omgaan met angsten of het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Omdat kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen opgroeien en functioneren in verbondenheid met andere mensen, werkt de psychotherapeut meestal samen met ouders , verzorgers of andere nauw betrokken personen. Als jeugdigen jonger dan 16 jaar zijn, geven ouders of verzorgers hun toestemming voor het beoogde veranderingsproces. De psychotherapeut probeert hen bij dat proces te betrekken door zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun vragen en inzichten.

Copyright © 2023 · door StudioPress · WordPress · Log in